1950'den Günümüze Nuh'un Ankara

Nuh'un Ankara Makarnası sektöründe Türkiye'nin en köklü markalarından birisidir. 1950 yılında başlayan lezzet yoluculuğuna bugün kapasite bakımından en büyük makarna üreticisi olarak sürdürüyor.

Kuruluş ve Tarihçe

1950'den Günümüze 2018-06-01 12:58:56


1956 yılında günlük 20 ton kapasite ile üretime başlayan fabrikanın açılışı da, aralarında dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Ticaret Bakanı, Maliye Bakanı ve üst düzey bürokratların bulunduğu seçkin bir topluluk tarafından yapılır. "Ankara Makarna" markası ile yapılan üretim 1961 yılında kurucularından Nuh ESKİYAPAN’ın anısına binaen "Nuh’un Ankara Makarnası" na dönüşmüştür. 

1963 yılında üretim günlük 25 tona çıkartılırken, ürün çesitliligi de artırılır, değişik kalıp ve şekillerde üretime devam edilir. 1965 yılında yapılan teknolojik yatırımlar kapasiteyi 30 ton/güne yükseltilmiş, aynı zamanda Nuh’un Ankara Makarnası Türkiye’nin en kaliteli makarna üreticisi konumuna gelmiştir. 

Hızlı şehirleşme ve büyümenin sonucunda üretimin yeni alanlara kaydırılması kaçınılmaz olunca, Sincan Organize Sanayi Bölgesinde 46.000 metrekare alana kurulu modern bir fabrika üretime geçirilir. Böylece Türkiye’nin en büyük kapasitesine erişilmiş olunur. 

Bugün Nuh’un Ankara Makarnası, dünyanın en büyük ve modern fabrikalarındandır. Sincan’daki üretim tesislerinde, ayda 16.000 ton makarnalık irmik üretimi ve 15.600 ton makarna üretimi yapılmaktadır. Ayrıca yıllık dış ambalaj ihtiyacının %80’nini karşılayan flekso baskı tesisi de faaliyetlerine devam etmektedir. Nuh’un Ankara Makarnası tarafından üretilen markalar birçok ülkeye ihraç edilmekte ve dünyanın bilinen markaları arasında yer almaktadır. Nuh’un Ankara Makarnası Veronelli markası ile Türkiye’de ilk defa kendinden soslu hazır makarnayı üretmiştir. Halen Klasik, Vitaminli, Sebzeli, Kepekli ve Veronelli markalarının üretimi de devam etmektedir. Nuh’un Ankara Makarnası San. Tic. A.S., Türkiye’de yüksek teknoloji ve modern bilimsel metotların yanı sıra eğitim seviyesi yüksek personeli ve tecrübeleri ile makarna kültürünü Türkiye’ye taşıyan sektörünün iddialı ve profesyonel bir kuruluşu olarak faaliyetlerine devam etmektedir.