Aralık Ayı Sebze ve Meyveleri

Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek, taze tüketmek anlamına geliyor. Taze gıdalar, besin değeri açısından zengin, üstelik de çok lezzetli. Mevsimlerin en beyazı, en ayazı; sıcağın, sohbetin kıymet kazandığı kış mevsimi gelmişken, bir yılın sona erdiği, yeni bir yılın yeni heyecanlarla başladığı Aralık ayına girmişken, şifa dolu Aralık sebze ve meyvelerine göz atmaya ne dersiniz?

Pırasa

Kökleri Roma ve Mısır uygarlıklarına dek uzanan, Akdeniz ikliminde yetişen bu sebze, çoğunlukla uykuyu kolaylaştırıcı ve sakinleştirici etkisiyle tercih ediliyordu. Bugün dünyanın her yerinde çiğ ya da pişirilerek tüketilen pırasa, Türk mutfağında kış sofralarıyla özdeşleşen bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek tansiyonu düşürmek için kullanılması mümkün olan ve bir dalı yalnızca 50 kalori içeren bu sağlıklı ve doyurucu sebzenin içerdiği K, A, C ve B6 vitaminleri ve mineraller, vücudu kronik hastalıklara karşı koruma görevini de üstleniyor. Tazelenmek için birebir!

Pazı

Hem salatası yapılabilen hem de yemeği pişirilen pazı, ıspanağa alternatif olarak tüketilebilecek kış sebzelerinden biri. A, C, K vitaminleri ve folik asit bakımından zengin, betakaroten ile göz sağlığını koruyan ve sindirimi kolaylaştıran pazıya sofralarınızda yer açmanızı öneriyoruz.

Karnabahar

İsterseniz fırında graten yapın, dilerseniz kızartın; ya da yemeğini yapın. Mutfakta her hâle bürünebilen bu bereketli kış sebzesinin vatanı, Doğu Akdeniz.  İçeriğiyle başta kolon kanseri olmak üzere ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına da iyi gelen ve önleyici özelliği olan karnabahar, kalori değerinin azlığı sebebiyle diyetlerin de vazgeçilmezi konumunda. Unutmadan, turşusu da harika oluyor!

Portakal

Onun faydalarını anlatmaya gerek var mı? Kış deyince mandalinayla beraber akla gelen C vitamini bombası portakal, ilk elde soğuk algınlığı ve gribi engelleyici özelliğiyle biliniyor. Rafine şekerin pek iyi bir şey olmadığının iyiden iyiye kabul gördüğü şu günlerde, tatlı ihtiyacımızı karşılamak için faydalanabileceğimiz meyvelerinde başında gelen portakal, lifli yapısı sayesinde tercih edilesi bir ara öğün de olabiliyor.

Greyfurt

Meyve salatasını bol sulu bir portakal alternatifiyle zenginleştirmek isteyenler için en güzel önerilerden biri greyfurt olsa gerek. İştah kabartan rengi onu daha cazip bir lezzet hâline getirirken, içerdiği lifler de gün boyu tok kalmayı sağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi bir yana, hücre onarımını da destekleyen içeriği ve böbrek enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkisiyle greyfurt, kış meyveleri içinde adeta bir ilaç oluyor.

Armut

Elmanın da dâhil olduğu gülgiller familyasından olmasına rağmen kendine has sempatik şekliyle öne çıkan armut, yumuşak, sulu ve bol şekerli bir meyve olarak kış meyveleri arasında yerini alıyor. İçerisindeki yüksek miktardaki K vitamin ile kemik gelişimini destekleyen armut; içerdiği antioksidanlarla yaşlanmayı geciktiriyor ve cilt sağlığını da koruyor.

Meyveleri ya da sebzeleri değerlendirmenin birçok yolu var. Günlük beslenme alışkanlıklarınıza dâhil edeceğiniz her meyve ve sebze, hem size hem de dünyaya fayda olarak geri dönüyor.